Zelf NFT maken

Hoe maak ik zelf een NFT?

Een NFT kan van alles zijn… (of eigenlijk hieraan gekoppeld zijn, zoals je hier ook hebt kunnen lezen).

Maar hoe maak je zelf een NFT? Wij leggen het stap voor stap voor je uit!

Digitale afbeelding

De meest bekende vorm van een NFT is een digitale afbeelding. Meer dan 99% procent van alle NFT’s bestaat uit afbeeldingen. In theorie kun je elke afbeelding omdopen tot NFT. Zo zou je zelfs nu een selfie kunnen maken met je telefoon en die kunnen omtoveren tot NFT!

Wil je echter een NFT maken om vervolgens door te verkopen, dan is het raadzaam om te kijken wat voor NFT’s populair zijn.

Crypto en Pixelart

Omdat NFT’s op de blockchain staan is het niet heel gek dat de mensen die zich hier mee bezig houden ook enorme fan zijn van cryptocurrencies. Zo zul je als je even rondkijkt op Open Sea, een hoop kunstwerken zien met als thema Bitcoin en Dogecoin.

Elon Musk and Doge samen verwerkt in een NFT.

Heb je niet zoveel met crypto, dan kun je er altijd nog voor kiezen om iets te maken over een heel ander onderwerp. Wat je dan vaak ziet, is dat dit in de vorm is van “Pixel art”. Dat is kunst die is opgebouwd uit grote zichtbare pixels.

Een voorbeeld van een NFT in de vorm van pixel art. (©CyberPotatoes)

Je eigen ding

Je hoeft natuurlijk geen populaire NFT’s na te doen en je kunt ook gewoon compleet je eigen ding maken! De laatste tijd zie je steeds meer uiteenlopende stijlen. Naast pixelart zijn er ook getekende NFT’s of zelfs NFT’s in 3D vorm! Wees creatief! Maak er wat moois van en wie weet is er wel iemand die jouw NFT (voor veel geld) wilt kopen!

De meest gebruikelijke manier om zelf een NFT te maken is met Photoshop of Illustrator. Maar zoals eerder gezegd kan een NFT van alles zijn. Dus ook een zelfgemaakte foto met je smartphone!

Zelf niet zo’n kunstenaar?

Als je zelf geen zin of tijd hebt om een NFT te maken, kun je ook iemand inhuren via Fiverr om dit voor je te doen! Zoek “NFT” en kies vervolgens een freelancer uit die de klus voor je in orde maakt. Dit kost je meestal enkele tientjes, een investering die je er wellicht met gemak uithaalt!

Voor het gemak hebben wij hieronder een widget geplaatst van Fiverr waardoor je direct aan de slag kunt!Jouw afbeelding omzetten tot NFT… en verkopen!

Als je eenmaal 1 of meerdere afbeeldingen hebt, ben je klaar om deze om te zetten naar NFT! Hieronder staat stap voor stap uitgelegd hoe je dit precies doet!

Stap 1: Crypto wallet creëren

Om NFT’s te kunnen verkopen heb je een zogeheten “crypto wallet” nodig die geschikt is voor NFT. De meest populaire wallet hiervoor is Metamask.

Ga op je computer of laptop (niet je smartphone) naar Metamask.io en download de browser extensie. (Voor Chrome, Firefox of Edge)

Klik op “Download now” en doorloop de stappen om een account aan te maken. (Screenshot Metamask.io)

Als de download klaar is, kom je op het scherm hieronder. Klik op “Get started”.

Klik op “Get started” (Screenshot Metamask)

Vervolgens krijg je de vraag of je wilt helpen met het verbeten van Metamask. Dit kun je zelf beslissen. Voel je vrij om gewoon op “No thanks” te klikken.

Klik op “No thanks” of op “I agree”. (Screenshot Metamask)

Daarna kom je op een scherm waar je je zelfverzonnen wachtwoord moet invullen. Vul je wachtwoord twee keer in, vink het hokje van de algemene voorwaarden aan en klik vervolgens op “create”.

Vul je wachtwoord twee keer in, vink het hokje van de algemene voorwaarden aan en klik vervolgens op “create”. (Screenshot Metamask)

Nadat je je wachtwoord hebt aangemaakt kom je op een scherm met een video. Deze kun je eventueel bekijken en vervolgens klik je op “next”.

Kijk eventueel de video en klik op “next”. (Screenshot Metamask)

Hierna kom je op een scherm waarbij je klikt op “Create a wallet”.

Klik op “Create a wallet”. (Screenshot Metamask)

Je komt dan op een scherm waarbij je 12 woorden achter elkaar te zien krijg. Deze woorden in deze volgorde zijn uniek. Dit is jouw unieke geheime sleutel. Deze is zeer belangrijk. Je gebruikt deze om in te loggen als je je wachtwoord bent vergeten en eventueel wanneer je inlogt op een nieuw apparaat.

Klik op het slotje om jouw geheime sleutel te onthullen. (Screenshot Metamask)

Het is zéér belangrijk deze 12 woorden ergens op een veilige plek op te bergen! Het is zelfs zo belangrijk, dat Metamask een check uitvoert in de volgende stap om te checken of je jouw geheime sleutel wel echt ergens hebt opgeslagen.

Sla daarom nu je geheime sleutel ergens op. In dit voorbeeld gaan we de code opslaan in een kladblok document. Dit is niet extreem veilig, maar even makkelijk voor het voorbeeld. Je kunt er ook voor kiezen om je code bijvoorbeeld fysiek op papier te schrijven.

Sla je geheime sleutel ergens op. Bijvoorbeeld in een kladblok of word documentje. (Let op: kies je eigen veilige manier)

Nu je je code ergens hebt opgeslagen kun je op “Next” klikken. Je komt dan op een scherm waar Metamask wilt dat je stuk voor stuk de woorden aanklikt in de juiste volgorde van jouw geheime sleutel. Dit doen ze om te controleren of jij de sleutel daadwerkelijk ergens hebt opgeslagen.

Lees de code af van de plek waar je het hebt opgeslagen en klik de woorden aan in de juiste volgorde. Klik vervolgens op “Confirm”. (Screenshot Metamask)

Nadat je de woorden in de juiste volgorde hebt gezet en op “Confirm” hebt geklikt, krijg je het scherm van hieronder te zien. Je kunt nu klikken op “All done”.

Klik op “All done”. (Screenshot Metamask)

Als je op “All done” hebt geklikt, is je Metamask Wallet aangemaakt! Gefeliciteerd! Je wallet zal nu automatisch openen. (Zo niet, dan kun je hem gemakkelijk openen door op het icoontje van de browser extensie te klikken.)

Stap 2: Metamask koppelen aan NFT platform

Het meest bekende en gebruiksvriendelijke handelsplatform voor NFT’s is Open Sea.

Ga naar opensea.io en klik op het “portemonnee icoontje” rechtsboven.

Klik op het “portemonnee icoontje” rechtsboven. (Screenshot Open Sea)

Klik vervolgens op “Metamask”.

Klik op “Metamask”. (Screenshot Open sea)

Metamask zal nu openen met het scherm om je Wallet te verbinden met Open Sea. Zorg dat “Account 1” is aangevinkt en klik daarna op “Next”.

Zorg dat Account 1 is aangevinkt en klik op “Next”. (Screenshot Metamask)

Vervolgens krijg je een scherm waar je alleen nog op “Connect” hoeft te drukken.

Klik op “Connect”. (Screenshot Metamask)

Nadat je op “Connect” hebt geklikt, is je Metamask Wallet verbonden met Open Sea. Gefeliciteerd!

Metmask wallet is verbonden met Open Sea. (Screenshot Open Sea)

Stap 3: NFT collectie aanmaken

Nu je wallet is vebonden met Open Sea kunnen we een collectie aan gaan maken, waar je je NFT’s in zult plaatsen.

Klik op je profielfoto rechtsboven en ga dan naar “My Collections”.

Klik op “My Collections”. (Screenshot Open Sea)

Vervolgens klik je op “Create a collection”.

Klik op “Create a collection”. (Screenshot Open Sea)

Je komt nu bij een scherm waar je alle gegevens van je collectie invoert. Je begint met een logo, deze is verplicht. Je kunt een logo (laten) maken, maar je kunt hiervoor ook gewoon je NFT afbeelding gebruiken. Vervolgens kun je eventueel ook nog een uitgelichte afbeelding en banner selecteren.

Upload een logo en eventueel nog een “Featured image” en banner. (Screenshot Open Sea)

Als je verder naar beneden scrolt, kun je een naam kiezen voor je collectie en een beschrijving maken. Ook kun je een categorie kiezen, bijvoorbeeld “Art”. Eventueel voeg je daaronder ook nog social media links toe.

Vul de informatie over jouw collectie in. (Screenshot Open Sea)

Als je nu weer verder naar beneden gaat kom je bij een heel interessant onderdeel. Namelijk de royalties. Hier kun je een percentage kiezen van 0 tot 10%. Dat percentage zul jij vervolgens ontvangen bij iedere wederverkoop van jouw NFT. (Dus als het weer verkocht wordt door iemand als jij het al verkocht hebt)

Even een voorbeeld: Jij verkoopt je zelfgemaakte NFT voor omgerekend €100, vanuit een collectie die staat ingesteld op een royalty van 10%. Dan ontvang je natuurlijk in eerste instantie gewoon die €100. Maar als degene die jouw NFT heeft gekocht, deze vervolgens door verkoopt voor €500 euro, dan zul jij daarvan een 10% royalty ontvangen: €50 euro dus!

En daar stopt het niet… Telkens als die NFT verkocht wordt ontvang jij 10%. Als jouw NFT op een gegeven moment voor €10.000 wordt verkocht, krijg jij dus weer €1.000. Wordt ie verkocht voor een miljoen? Dan ontvang jij een ton!

Kies je royalty percentage en plak vervolgens je wallet adres bij “Your payout wallet address”. (Deze kun je makkelijk kopiëren vanuit je Metamask Wallet, door op het blokje met “Account 1” te klikken.)

Vul je royalty percentage in en plak je wallet address bij “Your payout wallet address”. (Screenshot Open Sea)

Vervolgens moet je de blockchain kiezen waarop je je NFT wilt zetten. Veruit de meeste NFT’s worden gewoon verhandeld via de Ethereum blockchain. Het nadeel hiervan is dat het handelen vaak hoge transactiekosten (gasfees) met zich mee brengt.

Je kunt ook kiezen voor de Polygon blockchain. Die is eigenlijk bovenop het Ethereum netwerk gebouwd, alleen heb je hierbij GEEN transactiekosten! Alleen bij de eerste NFT die je te koop zet moet je eenmalig een gasfee betalen (meestal rond de $70-$120) en daarna is het altijd GRATIS. Dit is dus ideaal voor beginners die alleen een beetje willen uitproberen. Echter zijn de meest populaire NFT’s nog altijd te vinden op de originele Ethereum blockchain.

Kies voor de Ethereum of voor de Polygon blockchain. (Screenshot Open Sea)

Nadat je hebt gekozen voor Ethereum of Polygon hoef je alleen nog even aan te klikken welke Display theme je wilt. Dit bepaalt hoe je NFT’s worden weegeven in je collectie. Het maakt niet enorm veel uit. Je kunt even lezen wat erbij staat en bedenken wat het beste bij jouw NFT past, maar als je er niet uitkomt, kies dan gewoon de optie die al geselecteerd staat.

Klik vervolgens op “Create”.

Kies jouw “Display Theme” en klik vervolgens op “Create”. (Screenshot Open Sea)

Gefeliciteerd! Je hebt nu jouw eigen NFT collectie gecreëerd!

Stap 4: NFT minten

Nu is het tijd om je NFT(‘s) toe te voegen aan je collectie. Het creëren van een NFT wordt ook wel “minten” genoemd. Klik op “Add new item”.

Klik op “Add item”. (Screenshot Open Sea)

Je krijgt vervolgens een scherm te zien waar je jouw afbeelding (of een ander digitaal item) kunt toevoegen. Ook kun je de naam en omschrijving invullen en eventueel een weblink naar bijvoorbeeld je website. (Niet verplicht)

Voeg jouw digitale object toe en vul een naam en omschrijving in. (Screenshot Open Sea)

Als je verder naar beneden scrolt, kun je jouw collectie selecteren en informatie en eigenschappen van je NFT benoemen.

Selecteer de juiste collectie en voeg informatie toe over je NFT. (Screenshot Open Sea)

Vervolgens kun je weer de blockchain selecteren (Ethereum of Polygon) die je voor je collectie ook hebt geselecteerd. Als alles verder ingevuld is en klopt, klik je op “Create”.

Kies een blockchain en klik vervolgens op “Create”. (Screenshot Open Sea)

Gefeliciteerd! Jij hebt nu je eerste NFT gecreëerd!

Jouw eerste NFT is nu een feit! (Screenshot Open Sea)

Stap 5: Jouw eigen NFT verkopen

Als dit alles was wat je wilde, dan kun je hier stoppen. De meeste mensen zullen hun NFT echter willen verkopen!

Ga naar jouw NFT toe en klik op “Sell”.

Klik rechtsboven op “Sell”. (Screenshot Open Sea)

Op het scherm wat daarna volgt kun je de prijs instellen die je voor je NFT wilt ontvangen. Je kunt kiezen om er een veiling van te maken, maar je kunt hem ook voor een vast bedrag te koop zetten. Wanneer je je prijs invult in Ethereum zal je daaronder in het klein zien wat op dat moment de waarde is in dollars.

Als je een prijs hebt ingevuld, klik je vervolgens op “Complete listing”.

Vul in voor hoeveel je de NFT wilt verkopen en klik vervolgens op “Complete listing”. (Screenshot Open Sea)

Als je voor het Ethereum netwerk hebt gekozen zul je een gasfee moeten betalen en hiervoor moeten tekenen in de Metamask extensie. Wanneer je het Polygon netwerk hebt gekozen, zul je de eerste keer ook een gasfee moeten betalen, maar de keren daarna is het altijd GRATIS!

Wanneer je via de Metamask wallet hebt getekend en de gasfee hebt betaald, ben je klaar! Gefeliciteerd! Je NFT staat nu te koop!

Je NFT staat nu te koop! (Screenshot Open Sea)

Nu is het alleen nog wachten tot iemand hem van je koopt. Wanneer dit het geval is, ontvang je een e-mail notificatie.

De bekende digital artist Beeple verkocht zijn NFT voor $69,000,000. Wie zegt dat jij dat niet kan? (;