Wat is Blockchain?
Blockchains zijn vooral bekend om hun cruciale rol in cryptocurrency systemen, zoals Bitcoin, voor het bijhouden van een veilige en gedecentraliseerde registratie van transacties. Het vernieuwende van een blockchain, ten opzichte van traditionele databases is, dat hij de veiligheid van gegevens garandeert en vertrouwen wekt zonder dat een derde partij nodig is.
Een belangrijk verschil tussen een typische database en een blockchain is de manier waarop de gegevens zijn gestructureerd. Een blockchain verzamelt informatie in groepen, blokken genaamd, die sets van informatie bevatten. Blokken hebben een bepaalde opslagcapaciteit en worden, wanneer ze gevuld zijn, gesloten en gekoppeld aan het eerder gevulde blok, waardoor een keten van gegevens wordt gevormd die bekend staat als de blockchain. Alle nieuwe informatie die volgt op dat vers toegevoegde blok wordt gecompileerd in een nieuw gevormd blok dat vervolgens ook aan de keten wordt toegevoegd zodra het is gevuld.
Een database is meestal vormgegeven in tabellen, terwijl een blockchain, zoals de naam al aangeeft, zijn gegevens structureert in blokken die aan elkaar “geregen” zijn. Deze datastructuur maakt het zo, dat er een onomkeerbare tijdslijn van gegevens ontstaat. Wanneer een blok wordt gevuld is dat onomkeerbaar en wordt het een deel van deze tijdlijn. Elk blok in de keten krijgt een exacte tijdstempel wanneer het aan de keten wordt toegevoegd.
Tegenwoordig wordt de blockchain ook steeds vaker gebruikt voor “smart contracts” in combinatie met NFT’s. Daarmee kun je bijvoorbeeld vastleggen wie de eigenaar is van een digitaal object, zoals een digitaal plaatje. Klik hier om meer te lezen over wat een NFT is.