Beeple verkoopt NFT voor $69 miljoen

Tot oktober had Mike Winkelmann – de digitale kunstenaar die bekend staat als Beeple – hoogstens 100 dollar verdiend aan kunstwerken die hij verkocht.

Vandaag werd een NFT van zijn werk verkocht voor 69 miljoen dollar bij Christie’s. De verkoop plaatst hem “in de top drie van meest rijke levende kunstenaars”, aldus het veilinghuis.

Beeple’s digitale kunstwerk Everydays (een .jpg), dat voor $69 miljoen is verkocht op een veiling. En ja, jij kunt nu gewoon met je rechter muisknop klikken en opslaan als…

De recordbrekende NFT-verkoop komt na maanden van steeds waardevollere veilingen. In oktober verkocht Winkelmann zijn eerste serie NFT’s, waarbij een paar werd verkocht voor $66.666,66 per stuk. In december verkocht hij een serie werken voor in totaal 3,5 miljoen dollar. En vorige maand werd een van de NFT’s die oorspronkelijk voor $66.666,66 was verkocht, doorverkocht voor $6,6 miljoen.

“IK ZIE DIT ALS HET VOLGENDE HOOFDSTUK VAN DE KUNSTGESCHIEDENIS.” – Beeple

Een paar factoren verklaren waarom Beeple’s werk zo waardevol is geworden. Ten eerste heeft hij een grote fanbase opgebouwd, met zo’n 2,5 miljoen volgers op alle sociale kanalen bij elkaar. En hij is behoorlijk productief: als onderdeel van een project genaamd “Everydays,” creëert en publiceert Winkelmann elke dag een nieuw digitaal kunstwerk. Het project is nu aan zijn 14e jaar toe.

Tegelijkertijd zijn NFT’s de afgelopen maand explosief gegroeid en worden ze door velen gezien als de manier waarop digitale kunst in de toekomst zal worden verworven en verhandeld. Voor verzamelaars die geloven dat dit waar is, zijn de escalerende prijzen niets vergeleken met wat NFT’s in de toekomst waard zullen zijn, wanneer de rest van de wereld hun waarde heeft ingezien.

“Ik zie dit als het volgende hoofdstuk van de kunstgeschiedenis,” zei Winkelmann. “Nu is er een manier om digitale kunst te verzamelen.”

Het stuk dat werd verkocht, Everydays: The First 5000 Days, is een collage van Winkelmanns werk vanaf het begin van het project, toen hij nog wat grove schetsen postte. Het loopt door jaren van evoluerende digitale vormen en landschappen tot aan het begin van dit jaar, toen hij extreem grove politieke illustraties postte.

De winnaar van de veiling krijgt niet veel: een .JPG bestand, plus wat vage rechten om het beeld te presenteren. Maar Winkelmann verwacht met de koper samen te werken om verschillende manieren te vinden om het werk fysiek tentoon te stellen, of dat nu op een tv in hun huis is of geprojecteerd op “de zijkant van een f*cking gebouw”, zoals Beeple zelf zegt.

Rodriguez-Fraile gelooft dat de volgende golf kunstenaars en verzamelaars NFT’s zullen gaan zien als gewoon de manier waarop kunst wordt gekocht en verkocht.

“Ik ben ervan overtuigd dat het geen hype is,” zei hij. “Het is het begin van een nieuwe generatie.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *